Στον αέρα ΟΛΕΣ οι συντάξεις …

asfalistiko8Με τις “προσαρμογές” που προωθεί η κυβέρνηση, κανένας συνταξιούχος, σημερινός ή αυριανός, δεν μπορεί να είναι σίγουρος από εδώ και στο εξής για τις αποδοχές του.

Μετά τις εισφορές 6% στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, έρχεται ο επαναϋπολογισμός όλων των συντάξεων τρεχουσών και μελλοντικών με βάση το μισθό των ασφαλισμένων, την παροχή μίας εθνικής σύνταξης 390 ευρώ και την ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες.

Πιο συγκεκριμένα στις προθέσεις του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου είναι:

  • η ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.
  • η απόδοση μίας εθνικής σύνταξης σε όλους τους απόμαχους της δουλειάς ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπληρώσει ή όχι 15 έτη ασφάλισης. Για όποιον ασφαλισμένο έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μία εθνική σύνταξη 390 ευρώ και κάθε επιπλέον ευρώ θα προστίθεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του.
  • η πρόβλεψη υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους και χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους, είτε αυτοί έχουν συνταξιοδοτηθεί ήδη είτε όχι.

Στόχος των παραπάνω προτάσεων δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, τα μισά εκ των οποίων, δηλαδή 700 -750 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να εξευρεθούν το 2016.

Τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις εισφορές στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ο συνολικός μνημονιακός στόχος για την εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό ανέρχεται περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ ή στο 1,9% του ΑΕΠ.

Source: insurancedaily