Οι δαπάνες στην υγεία οδηγούν 500.000 νοικοκυριά στο όριο της φτώχειας 

Οι Έλληνες συνεχίζουν να πραγματοποιούν εξαιρετικά μεγάλες δαπάνες στην υγεία ακόμα και στην περίοδο της κρίσης με περίπου το 5% των νοικοκυριών να έχει καταστροφικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Κυριόπουλο, Επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 500.000 νοικοκυριά τα οποία καταναλώνουν το 20% του προϋπολογισμού του σε ανάγκες για υπηρεσίες και δομές υγείας.

Επιπλέον το 4,7% των νοικοκυριών βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας λόγω πληρωμών για να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Όπως επισήμανε από το βήμα του Costa Navarino και το ετήσιο συνέδριο της ΕΑΕΕ ο κ. Κυριόπουλος το σύστημα υγείας της χώρας παρεμβάσεων που θα πρέπει να εστιαστούν στην δόμηση ενός μικτού συστήματος, την κάλυψη νόσων που έχουν μείνει εκτός του συστήματος και την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων.

Όπως εξήγησε η χώρα παραδοσιακά ξοδεύει πολλά χρήματα για την υγεία με τα νοικοκυριά να δαπανούν το 7,4% του προϋπολογισμού τους, προκειμένου να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπείες και να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το γιατρό τους.

Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τρεις ισοδύναμους πυλώνες, καθώς στις περισσότερες χώρες οι ασφαλιστικές και η πολιτεία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών και μικρή αναλογία έχουν οι ιδιώτες. Από το 2000 έως το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει αυξηθεί δραματικά η ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα.

Ενώ παραδοσιακά προ κρίσης τα νοικοκυριά ξόδευαν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων που έκαναν από τον προϋπολογισμό τους σε οδοντιατρική και πρωτοβάθμια περίθαλψη στη διάρκεια της κρίσης η εικόνα άλλαξε και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που καταβάλλουν είναι για νοσηλείες και συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων.

Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες πληρώνουν 1,5 δις για επίσημη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων ή απευθείας πληρωμή τους. Το κενό του δημοσίου στην υγεία αντικατοπτρίζεται και στην μεγάλη μείωση που έκαναν οι Έλληνες στον τομέα της πρόληψης και των διαγνωστικών εξετάσεων .Ειδικότερα τα νοικοκυριά μείωσαν την δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από το 2009 μέχρι το 2005 κατά 57,6% και κατά 33,8% για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Source: Οι δαπάνες στην υγεία οδηγούν 500.000 νοικοκυριά στο όριο της φτώχειας – Hot | Insurancedaily.gr