Ευρήματα και επανέλεγχος στα ανασφάλιστα 

Ευρήματα και επανέλεγχος στα ανασφάλιστα

Ευρήματα και επανέλεγχος στα ανασφάλιστα

Λήγει η προθεσμία συμμόρφωσης των ανασφάλιστων αύριο 14 Ιουλίου έχοντας προκαλέσει την ισχυρή κινητοποίηση της αρμόδιας φορολογικής αρχής (ΑΑΔΕ) που θα προχωρήσει και σε 2ηδιασταύρωση στοιχείων ανασφάλιστων. «Χαμένα» οχήματα, χωρίς καταγραφή, ανασφάλιστα με πληρωμένα τέλη, ανασφάλιστα χωρίς τέλη, μη καταγεγραμμένες αλλαγές ιδιοκτησίας  συνθέτουν τη δύσκολη εικόνα.

Η συνέχεια με τα ανασφάλιστα οχήματα και τις παρεμβάσεις της πολιτείας θα είναι σημαντική καθώς κυοφορείται  και 2η ηλεκτρονική διασταύρωση για να αποτυπωθεί η έως τώρα εξέλιξη της προσπάθειας.

Οι συνθήκες περιπλέκονται καθώς η πρεμιέρα του συστήματος ελέγχου 6 Ιουνίου, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που αναμενόμενα  χαρακτηρίστηκε από κάποια προβλήματα ανέδειξε μια σειρά από άλλα θέματα που σηματοδοτούν απώλειες εσόδων για το κράτος, χαμένη ασφαλιστική ύλη για τις εταιρείες, και  αυξημένη παραβατικότητα.

Διαπιστώθηκε ότι κάποιοι οδηγοί περίπου 650 χιλιάδες πλήρωναν τέλη αλλά απόφευγαν να ασφαλιστούν ενώ κάποιοι άλλοι περίπου 250 χιλιάδες ήταν και ανασφάλιστοι και χωρίς τέλη κυκλοφορίας. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν και θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις όποιες εκκρεμότητές τους. Αυτό θα διαπιστωθεί με τον δεύτερο ηλεκτρονικό έλεγχο-διασταύρωση που θα γίνει.

Σημαντικό εύρημα επίσης είναι και τα περίπου 250 χιλιάδες οχήματα που δεν εμφανίστηκαν στην διασταύρωση των στοιχείων που κατά τους αρμοδίους είναι γεωργικά μηχανήματα και μηχανάκια έως 50 κυβικά εκατοστά.  Αυτά συνιστούν μια Ομάδα που πρέπει να εντοπιστεί, να καταγραφεί και φυσικά να εναρμονιστεί με τις εκ του νόμου υποχρεώσεις.

Στην πολυποίκιλη αυτή εικόνα η παρέμβαση των νομαρχιών με τις ειδικές οδηγίες ήταν σημαντική και η συνδρομή τους αναγνωρίσιμη. Όμως υπάρχουν ακόμα «γκρίζα σημεία» που οι μηχανισμοί του κράτους θα πρέπει να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν. Στόχος είναι να εμφανιστούν όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν και αυτά να έχουν ανταποκριθεί στις όποιες υποχρεώσεις εκ του νόμου έχουν όπως: ασφάλιση, πληρωμή τελών, ή ότι άλλο αναλόγως των περιπτώσεων απαιτείται. Στο πλαίσιο αυτό η 2η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων θα αποδείξει την πρόοδο των εργασιών. Κατά τις πληροφορίες ασκούνται πιέσεις να γίνει άμεσα ώστε να μη διακοπεί λόγω θέρους η έως τώρα εξέλιξη.

Η ασφαλιστική αγορά πιέζει για άμεσο (15 Ιουλίου) επανέλεγχο ώστε να μη «παγώσει» το θέμα και να ασφαλιστούν όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται εκτός ασφάλισης.

Source: Insurance eea