Παιδιά στο αυτοκίνητο: Πιστεύεις πως τα κάνεις όλα σωστά;
Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα λάθη που κάνουμε ως γονείς, τοποθετώντας τα παιδιά μας στο αυτοκίνητο.
Ήταν αρκετό το τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό, για να μας βάλει όλους σε σκέψεις σχετικά με την οδική μας συμπεριφορά, τη συμπεριφορά που κληροδοτούμε στα παιδιά μας και μελλοντικούς οδηγούς.
Τα λάθη φυσικά με τα παιδιά στο αυτοκίνητο δεν ξεκινούν όταν εκείνα μεγαλώσουν αλλά από τη στιγμή που ο νέος γονιός θα κάνει το πρώτο του ταξίδι με τα παιδιά στο αυτοκίνητο μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Οδικής Αφάλειας (NHTSA), 3 στα 4 παιδιά δεν είναι ασφαλή όσο θα έπρεπε τουλάχιστον μέσα στο αυτοκίνητο και δεν είναι τοποθετημένα σωστά στο κάθισμά τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την πιθανότητα θανάτου.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;
– Χρησιμοποιούμε λάθος μέγεθος καθίσματος σε λάθος ηλικία για το παιδί.
– Βιαζόμαστε να γυρίσουμε το κάθισμα του παιδιού με το κεφάλι προς τα εμπρός πολύ νωρίς. Οι παιδίατροι εξηγούν πως πρέπει τα παιδιά να μένουν με το κεφάλι προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι δύο ετών.
– Βγάζουμε πολύ νωρίς τα παιδιά από το κάθισμα και τα αφήνουμε στα αυτοκίνητο μόνο με τη ζώνη ασφαλείας.
– Τα καθίσματα απαγορεύεται να τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού, αν δεν υπάρχει διακόπτης απενεργοποίησης του αερόσακου συνοδηγού.
– Εκτός από αυτά τα λάθη, στη χώρα μας, υπάρχουν ακόμα γονείς που δεν διαθέτουν παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, που προτιμούν να βάζουν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ή να τα έχουν μαζί στη μηχανή δίχως παιδικό κράνος. Οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι πως οι ενέργειες αυτές είναι εγκληματικές.
– Ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε μια ζώνη σταθεροποίησης (Top tether) που στερεώνεται στο οπίσθιο μέρος του πίσω καθίσματος ή στο πορτ μπαγκάζ.
– Βγάζουμε τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη από το κάθισμά τους στο πρώτο τους κλάμα.
– Δεν εφαρμόζουμε σωστά τη ζώνη ασφαλείας γύρω από το κάθισμα.
Γράφει η Κατερίνα Πατούλια
Source: shape.gr